27 Aralık 2008 Cumartesi

TENTEN İSTANBUL DA



Belçika'lı çizer Hergé'nin,200 milyondan fazla satan ve 50 dilde çevirisi olan 24 albümlük çizgiroman serisi Tenten'i,çizgiroman seven sevmeyen herkes az da olsa tanıyordur sanırım.Belçika'lı genç bir gazetecenin maceralarının anlatıldığı seri,yaratıcısı Hergé'nin 1983 yılında ki ölümüne kadar devam eder.Tenten serisinin ülkemizde Tenten İstanbul'da,Marmara Canavarı gibi Armağan Yayınları tarafından yayınlanan gayrı resmi albümleri de bulunmaktadır!Ama bunlar orjinal adı Tintin olan karakterin İstanbul ve Türkiye ile tek kesişmesi değildir!



Ünlü yönetmen Spielberg tarafından 2010 yılın da beyaz perdeye uyarlanması beklenen Tenten'in bundan önce çekilmiş Tintin et le mystère de la toison d'or,Tintin et les oranges bleues olmak üzere 2 sinema filmi bulunuyor.



Şimdi gelelim Tenten'in İstanbul'la 2. kesişmesine.Bu filmlerden 1961 yılında Jean-Jacques Vierne tarafından çekilen,Tenten'i Jean-Pierre Talbot adlı Belçika'lı genç bir oyuncunun canlandırdığı Tintin et le mystère de la toison d'or,konu ve mekan olarak İstanbul da geçiyor.Türkçe'ye Tenten ve Altın Post ya da Tenten İstanbul da olarak çevrilen filmin bir kısmı İstanbul'un tarihi mekanları ve Yunanistan'da çekilmiştir.Türk oyunculardan Ulvi Uraz'ın Malik adlı bir Türk'ü canlandırdığı film de,İzmir hayranı ünlü ses sanatçımız Dario Moreno da rol almaktadır.Çekilen bu film çok fazla iş yapmasa da en azından kendini kurtaracak kadar bir hasılat elde etmiştir.


Bir Tenten hayranı olan Spielberg tarafından film çekme hakları 3 filmlik bir anlaşma ile 1983 yılın da satın alınmış olsa da bir türlü çekimine başlanamayan ve uzun bir süre rafa kaldırılan proje ancak tekrar bu sene gündeme gelip 2010 yılında vizyona girmesi kararlaştırılmıştır ki eminim benim gibi milyonlarca Tenten hayranı da bu filmi merakla bekliyordur.


TENTEN HAKKIN DA KISA BİLGİLER:

#Yazının başında da bahsettiğim gibi Tenten albümleri tüm dünya da şimdiye kadar 200 milyon satmış olup 50 den fazla dile çevrilmiştir.

#Binlerce sanatçıya da ilham kaynağı olan karakterin hayranları arasın da ünlü sanatçı Andy Warhol da vardır.Hergé ile ahbap olan Warhol kendisinin 4 adet de portresini çizmiştir.

#Tenten adına Pul ve para basılmış ilk Çizgiroman karakteridir.

#1976 yılın da Belçika da Tenten ve köpeği Milou ya da Türkçe bilinen adıyla Fındık'ın bronz bir heykeli dikilir.

#Tenten müzesi vardır.

#İngiltere de 2005 yılın da Tenten Tibet'te adlı maceranın müzikali sahnelenmiştir.

#Belçika Astronomi Derneği Tenten'in 75.yaş günün de Mars ve Jupiter'in arasında yeni keşfedilen küçük bir gezegene Hergé adını vermiştir.

#30'ar dakikalıkdan 21 adet Tenten çizgifilmi mevcuttur.



Bu resime de Tenten hakkın da bilgi toplarken rastladığım komik bir çalışma,Tenten İstanbul'a geliyorda,Tahran'a niye gitmesin dimi!:)



NOT:Tenten albümlerinin nerdeyse hepsini okumuş bir Tenten hayranı olarak hiç okumayanlar ama okumak isteyenler için,Tenten ve Güneş Mabedi isimli albümü tavsiye ederim,okuması inanılmaz zevkli ve eğlencelidir!

Hiç yorum yok: