12 Aralık 2008 Cuma

HAYAL KIRIKLIĞI YARATAN TURNUVA PERFORMANSLARI TOP 10

Bu yazımızda (kaç kişi yazıyosun sen), Milli Takımlar düzeyinde ki turnuvalar da kendisinden çok şey beklenmesine rağmen ortaya koyduğu performanla hayal kırıklığı yaratan,oyuncular,takımlar ve teknik direktörleri sıralayacağım kendimce belirlediğim kıstaslar doğrultusun da,umarım beğenirsiniz!Start verildi ve yazı başladı...



10-HAKAN ŞÜKÜR(2002 DÜNYA KUPASI): 48 yıl aradan sonra 2002 yılında 3.kez katıldığımız Dünya Kupası'nda,Milli Takım tarihinin en çok gol atan oyunucusu olmasından dolayı tabi ki gol yolların da kendisinden çok şey bekliyorduk Türk halkı olarak.Fakat ne yazıktır ki Hakan Şükür grup maçları,2. tur,Çeyrek Final ve Yarı Final maçların da kendisinden beklenen golleri atamadığı gibi,bildiğimiz defansı yoran,arkadaşlarına indirdiği toplarla pozisyon yaratan,pivot santrafor çizgisinden de oldukça uzaktaydı.Çeyrek Final de ki Senegal maçın da,tam istediği topları almasına rağmen net 4-5 gol pozisyonun da topu da ezmiştir, hatta gene böyle rahat bir gol pozisyonunu harcadığı anda TRT ekranın sağ alt köşesinde o senenin gol kralı İlhan Mansız'ın oyuna girmek için hazırlandığını gösteren küçük bir pencere açılmıştı,maçı izlediğimiz kişilerle hep beraber "ohh be" çekip "nihayet" şeklinde yorumlar da bulunmuştuk,sanırım tüm Türkiye de aynı şeyleri hissetmiştir!Gerçi Hakan Şükür,Güney Kore ile oynadığımız 3.lük maçın da 11. saniyede attığı golle bir şekilde Dünya Kupası tarihine geçmiş olsada yine de turnuvanın genelinde sergilediği performansla 10.sırada yer almaktan kurtulamamıştır!

9-OTTO REHHAGEL ve YUNANİSTAN MİLLİ TAKIMI(2008 AVRUPA ŞAMPİYONASI): Papaz her zaman pilav yemez'in güzel bir örneğidir Otto Rehhagel ve Yunan Milli takımı!4 sene önce ki şampiyonda da ortaya koyduğu defansif ve sıkıcı futbolla kupayı Yunanistan'a götürsede aynı taktiği 2008'de de uygulamaya çalışınca sonuç tam bir fiyasko olmuş,bir önce ki turnuvanın Avrupa Şampiyonu grup maçların da attığı sadece 1 gol ve aldığı 0 puan ile 9. sıraya kurulmuştur.



8-PEDRO PAULETA(2004 AVRUPA ŞAMPİYONASI):Her ne kadar Portekiz futbolunun gelmiş geçmiş en iyi golcüsü kabul edilen Eusebio'nun Portekiz milli takımın da atmış olduğu 64 maçta 41 gollük rekorunu,88 maçta 47 gol atarak geçmiş olsa da ne yazık ki bu golleri atan oyuncu turnuvalar da anlamsız bir biçimde başka bir kimliğe bürünüyor.2004 yılında Portekiz de düzenlenen turnuva ya Fransa gol kralı ünvanıyla gelip,Portekiz in kupa yolun da en büyük gol umudu olsa da, bırakın gol atmayı neredeyse gol pozisyonuna bile girememiştir.Zaten oynadığı turnuvalarda ki genel performansına baktığımız da ise 2002 Dünya Kupası'nda Polonya'ya atmış olduğu 3 gol dışında kayda değer bir oyun ortaya koyamamıştır.

7-RUDİ VÖLLER(2004 AVRUPA ŞAMPİYONASI):Aslın da kesin olarak şu hataları yaptı,şu oyuncuları kadroya almalıydı,yanlış taktik kullandı diye sıralayamayız ama oynadığı(oynayamadığı) futbola ve bir önce ki Dünya Kupası'nın 2.si olan bir takımın gruplar dan çıkmak bir yana grubun en zayıf takımı Letonya'ya bile gol atamamasına bakarsak,ayrıca o takım da en kötü zamanı olarak addettirilen zamanlar da bile kupaları almayı başarmış tam anlamıyla "Turnuva Takımı" sıfatını almaya hak kazanan Almanya ise,Rudi Völler'in bu performansı hayal kırıklığı yaftasını almaktan kurtulamayacak 7.sırada yerleştirilecektir bendeniz tarafından.



6-JOSE PEKERMAN(2006 DÜNYA KUPASI):Trübünde Maradona'nın çoştuğu ve çoşturduğu,yeşil saha da ise futbolcuların çoşmasını ve Dünya Kupasını almasını beklediğimiz, benim ve milyonlarca futbol severin favorisi Arjantin'i Çeyrek Finalde yapmış olduğu kritik hatalarla elenmesine yol açan Jose Pekerman bu listeye fazlasıyla girmeyi hak etmiştir.Peki neydi Almanya maçın da Jose Pekerman'ın yapmış olduğı bariz hatalar?Birincisi oldukça formda olan yıldızı Messi'yi, oyuna Arjantin'in iyice geriye çekildiği ve baskı gördüğü,top taşıyacak oyuncuların kenar da olduğu bir anda bile oyuna almamıştır!İkinci ve en büyük hatası Arjantin'in atmış olduğu golün üzerine yatması gibi saçma bir fikre girip o ana kadar sahanın en iyileri olan Riquelme ve Crespo'yu oyundan çıkartıp ev sahipliği yapan ve taraftarının desteğini arkasına almış bir takıma karşı geriye yaslanmıştır ki bu Almanya için güzel bir lütuf olduğundan, Almanya bu lütfü geriye çevirmeyip ard arda gelen atakların sonucu skoru 1-1'e getirip penaltılar da Arjantin'i eleyerek Yarı Finale ,arkasına bile bakmadan gitmesine neden olmuştur.Kupayı alabilecek potansiyele sahip Arjantin'in Çeyrek Finalde elenmesine yol açan bir teknik adam tabi ki bir hayal kırıklığıdır.

5-FRANSA MİLLİ TAKIMI(2002 DÜNYA KUPASI): 2002 Dünya Kupasına,1998 Dünya Kupası ve 2000 Avrupa Kupası şampiyonu ünvanıyla gelmiş bir takım kupanın en büyük favorisi olmasına rağmen grupdan çıkmayı bırakın gol bile atamıyorsa hayal kırıklığı tanımlamak için hafif bile kalır aslında.Fransa nın bu başarısızlığı Zidane'ın sakatlığına,Roger Lemerre'in oyuncu seçimlerine ya da Fransız Milli takımı oyuncularının aşırı öz güveninin vermiş olduğu gazın ters tepmesine de bağlanabilir ama kesin bir hayal kırıklığı belirleyemediğim için genel olarak Fransa Milli takımının performansını hayal kırıklığı olarak adlandırıp,kendilerini 5. sıraya koyuyorum nazikçe!

4-ZLATAN İBRAHİMOVİC(2006 DÜNYA KUPASI):Dünyanın en iyi futbolcusu olma potansiyeline sahip bir adam kendisi ve takımı için mükemmel geçen (gerçi Juventus küme düşürüldü) bir sezonun ardından İsveç Milli Takımı'nın Dünya Kupası'nda ki en büyük gol kozu olup ,hiç gol atamıyor,asist yapamıyor ve hatta kendisiyle özdeşleşmiş mükemmel çalımlarından bir kuple bile sunamıyorsa ne yazık ki büyük bir hayal kırıklığı olarak nitelendirilir ve 4. sırayı alır.



3-RAYMOND DOMENECH(2008 AVRUPA ŞAMPİYONASI):Aslında 3. sıraya bu adamı değil, aradığı "yanlış istikrar" sonucu hala bu adamı yollamayan ve Fransa gibi bir milli takımın teknik direktörünün hala gibi bir "astrolog" olmasına izin verenler yazılmalıydı ya neyse.Tamam belki bunlardan bir cacık olmaz denilen Fransa, 2006 Dünya Kupası'nda ortaya koyduğu oyunla finale kadar çıkıp Dünya 2. olmuştur ama bence bu başarı tamamen Zidane önderliğinde ki oyuncuların başarısıdır, Domenech'e bu başarıdan pay biçmek oyunculara haksızlık olur.Neden Astrolog dedim Domenech'e çünkü astrolojiye meraklı bu arkadaş oyuncu kadrolarını,maç taktiklerini yıldızların konumuna göre belirliyor,merak ediyorum acaba yıldızlar nasıl bir konuma girmiş ki Domenech 2008'in en sıkıcı maçı sıralamında tartışmasız 1. olan Fransa-Romanya maçında elinde Henry,Benzema,Ribery gibi oyuncular varken takımı bu kadar kötü ve sıkıcı oynatmıştır ,tabi oynanan şeye maç denirse!Hollanda dan 4 yiyip sadece bu maçta atabildiği tek golle Fransa nın grup aşamasın da elenmesinde tartışmasız baş rol oyuncusu Domenech, layığıyla 3. olmuştur hayal kırıkları listesinde.



2-CRİSTİANO RONALDO(2008 AVRUPA ŞAMPİYONASI):Eee sen Manchester United'i 2 sene üst üste şampiyon yapar,2.sezonun sonunda da Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna sürüklersen,bir de bunlar yetmez gibi Manchster tarihinin en fazla gol atan orta sahası ünvanını ,George Best gibi bir efsaneden ,48 maçta 42 gol atarak alırsan tabi ki herkes de büyük beklenti oluşturusun!Portekiz'in turnuvanın favorisi olmasında en büyük pay sahibi Cristiano Ronaldo,belki Çek Cumhuriye'ti maçının 2. yarısı hariç turnuva boyunca hiç gözükmemiş,oynadığı tüm maçlarda kayıpları oynamış ve Deco'nun verdiğinin yarısını bile verememiştir.Egosu bu kadar büyük bir futbolcunun,bu kadar küçük bir performans sunması hem Portekiz'in Almanya karşısın da elenip turnuvaya veda etmesine hem de listemizde 2. sırayı almasına neden olmuştur.



1-RONALDİNHO(2006 DÜNYA KUPASI):Aynı Cristiano Ronaldo gibi, takımı Barcelona'yı 2 sene üst üste şampiyon yapan ve 2. senenin sonun da Şampiyonlar Ligi'nde zirveye taşıyıp,iki kez Fifa tarafından "Dünya da Yılın Futbolcusu" seçilen oyuncu.Bazılarına göre Breziya tarihinin en iyi kadrosu olarak gösterilen ,2006 kadrosunun yıldızı ve lideri olup Brezilya yı 6.Dünya Kupası zaferine taşıması beklenirken,o kendinden beklenenin %1'i kadar bile performans gösteremeyip,Vizontele de Altan Erkek'linin canlandırdığı karakter olan Nazmi Hoca nın bulunduğu belde ile kurduğu cümle,Ronaldinho için uyarlanmaya uygun görülmüştür benim tarafından,yani Ronaldinho "hayal kırıklığının başkenti"olmuş ve ne yazık ki 1. sıraya yerleşmiştir!Bunu düşünen tek ben olmadığımdan olacak ki Brezilya lı vatandaşlar kupa dan 2 sene önce Brezilya'nın Chapeo şehrine dikilen ve üzerinde Dünyanın En İyi Futbolcusu yazan heykelini turnuvanın ardından yakmak suretiyle,tepkilerini göstermiştir!!!

Hiç yorum yok: