21 Şubat 2009 Cumartesi

KEN PARKER


Bir önce ki postta Anime severlere güzel bir öneri yaptıktan sonra bir tane de Çizgi Roman severlere öneri yapasım geldi.Önereceğim Çizgi Roman ayrı ayrı düşünüldüğünde gerçekten "Çizgi" ve "Roman" olmanın hakkını veren çizgilere ve romanımsı bir gerçekçiliğe sahip KEN PARKER.Bu kahramanın maceralarını okuduktan sonra Amerika'lıların bu işi ne kadar ticari bir kaygıyla,Avrupa'lıların ise sanatsal kaygılarla icra ettiğine dair daha keskin fikirlere sahip oldum diyebilirim.İtalyan ikili Giancarlo Berardi ve Ivo Milazzo'nun kült kahramanı Ken Parker'ın ilham kaynağı 1972 tarihli Sydney Pollack yapımı Jeremiah Johnson filmi ki zaten Ken Parker karateri bu filmde baş rol oynayan Robert Redford'un İtalyan çizer Ivo Milazzo'nun kaleminden çıkmış çizgisel bir yansımasıdır.Ülkemizde daha önce Uzun Tüfek ve Alaska isimleriyle de çizgi roman severlerin beğenisine sunulan bu bu güzide eserin öyküsü her ne kadar bize çok uzak bir coğrafya ve tarihe ait Amerikan Western'ine ait kovboy hikayeleri gibi gözükse de,Giancarlo Berardi'nin kelimeleriyle can verdiği karakter son derece insansı ve bizden.Bizden dememin sebebi Ken Parker'ın daima bir kazanan olmaması,sorunsuz bir hayat tarzını sahip olmaması ve insan olmamını getirdiği bütün zaaflara ve üstünlüklere ait olması.Sözün özü Ken Parker'ı çizgi roman seven herkese şiddetle tavsiye ederim,yukarda ki resmin kapak olduğu ve Shakespeare'in ölümsüz eseri Hamlet'le paralellik göstererek kurgulanıp yazılan Norma'nın Prensi'ni de özellikle tavsiye ederim.Ve evet doğru düşünüyorsunuz,kapakta ki bayan karakter sinemanın etkisinin yoğun hissedildiği eserde Marilyn Monroe'nin ta kendisi olmasa da,Robert Redford gibi bir çizgi yansıması...

2 yorum:

Unknown dedi ki...

ken parker okumadan, çözgi romanın aslında nasıl bir şey olduğunu anlamak imkansız.

kurosawa seyretmeden japon sinemasını bilmek nasıl imkansızsa bu da öyle bir olmazsa olmaz bence.

bir dönem kitaplar zor bulunuyordu ama şimdi kertenpelex.com ve ideefixe.com üzerinden rahat bulunuyor. kertenpelex'ten ben bu bahsedilen marilyn monroe'lu kitap dahil takımı almıştım. nefis.

diğer serinin ise lily isimli kitabını (25 numara) tavsiye ederim. ama tabii baştan başlamak daha ayrı bir keyif verir, çünkü hayatın içinde akan bir çizgi roman kahramanı bu. değişik dönemleri var yaşantısının.

alengir dedi ki...

Önerin için teşekkürler,yorumun için de ayrıca teşekkürler,gerçekten çok güzel vurgulamışsın Ken Parker'ın önemini.Ken Parker,bazı çizgi roman severlere siyah beyaz olduğundan ve okuduğu eserler hep Amerikan işi olduğu için Marvel tarzı işleri okyorlar sadece ve Ken Parker türü eserlere soğuk bakıyorlar ama ne kaçırdıklarının farkında değiller!