6 Ocak 2009 Salı

THE MAN FROM EARTH


Eğer yaklaşık 10 senedir arkadaşınız olan ve yakından tanıdığınızı sandığınız bir dostunuz size 14.000 yıldan beri yaşadığını itiraf etseydi,kendisine ne derdiniz?Eminim ki hepiniz arkadaşınızın sizinle dalga geçtiğini,böyle bir şeyin imkansız olduğunu,iddiasını ısrarla sürdürmesi halinde ise psikolojik yardıma ihtiyacı olduğunu söylerdiniz!Şimdi tanıtacağım filme de aynen bu söylediklerim ışığında gelişen mükemmel diyalogların geçtiği,Jerome Bixby'nin aynı adlı romanından uyarlanmış The Man From Earth...Mekan olarak sadece tek bir odada geçen film,John Oldman'ın 14.000 yıl yaşadığı sırrını paylaştığı ve kendisi gibi profesör olan arkadaşlarının sordukları soruları ve karakterimizin kendilerine verdiği cevaplar şeklinde geçiyor.Diyalogları o kadar zekice yazılıp kurgulanmış ki,ağır tempolu gibi gözüken filmin 1 saat 45 dakikalık süresinin nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz!Kısa bir bilgi de filmin uyarlandığı romanın yazarı olan Jerome Bixby hakkında vermek istiyorum.1923 yılında doğup 1998 yılında ölen,çoğunlukla Bilim-Kurgu dalında eserler vermiş olan Bixby,Star Trek orjinal tv serisinin, tüm zamanların en çok sevilen bölümleri sıralamasında 3. sırada bulunan bölümü olan Mirror,Mirror haricinde 3 bölümün daha yazarlığını yapmıştır.The Man From Earth romanına 1960 yılında başlayan yazar,kitabını 1998 yılında bitirmiştir ki,bu bile diyalogların nasıl ince işlendiği ve nasıl bir zekanın ürünü olduğu hakkında size küçük bir bilgi verebilir.Neyse efendim demem odur ki,Bilim-Kurgu sevmeseniz bile farklı konusuyla ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bu güzel filmi kesinlikle izleyin,izledikten sonra neden bu filme bu kadar methiyeler düzdüğümü anlayıp bana hak vereceksiniz...Son olarak İmdb'ye özenip filme 10 üzerinden 9 veriyorum,o bir puanı bilerek kırıyorum ki,bir şeylere not verebilecek kadar anlıyormuş gibi gözükeyim(Gülüşmeler)!

8 yorum:

kerberos dedi ki...

john oldman'la hugo'daki tolga abi'nin aynı kişiler olduğunu iddaa ediyorum! şöyleki ben 7 yaşındaydım hugo vardı tolga abide, ben geldim 24 yaşıma hugo da hala var, tolga abi'de! aradan geçen yılda hugo bile değişti, tolga abi hala aynı, saçta sakalda bir adet beyaz bile yok! buradan tolga abi'ye 'gamsız lan o' diyen arkadaşlara sesleniyorum, adam yaşlanmıo çünkü kendisi john oldman gibi 'harbi dünyalı'! kimse yokken tolga abi vardı!

alengir dedi ki...

mesela birde Selçuk-Hakan Ural ikilisi var,babadan oğula yaşlanmıyorlar ikiside aynı,onlarda incelenmeli bence!

çubuk makarna dedi ki...

ben de 9 vermiştim :)
pek popüler olmamış nedense. izlemeyenlere, değişik bi film arayanlara öneriyorum

alengir dedi ki...

Büyük bütçe eşittir popülerlik ama küçük bütçeli filmlerin güzel olması paha biçilemez(visa reklamı gibi yazacaktım bu cümleyi tam istediğim gibi olmadı ne yapalım bir daha ki sefere),şaka bir yana gerçekten süper bir film,9 puan iyidir,9 puan candır,sende en güzel puanı vermişsin:))

kerberos dedi ki...

fenerbahçe forması 100tl, saraçoğlu'nda fenerbahçe-galatasaray derbisini izlemek 200tl, maç sonrası eve taksiyle dönüş 50tl, kadıköy'de galatasaray'a çakmanın bedeli; PAHA BİÇİLEMEZ!

Paranın satın alamayacağı şeyler vardır, geriye kalan herşey için, MASTERCARD....

Cenky dedi ki...

Çok enterasan filmdi gerçekten. Diyalogların üzerinde 38 sene uğraşılmış olması beni şaşırtmadı keza o kadar balantıyı ben 40 sene düşünsem yazamazdım. Oldman da muhteşem bir performans veriyor filmde, mimiklerini konularla ilişkilendirmesi müthiş.

alengir dedi ki...

cenky:son günlerde animeye boğulmuş bünyeme bu filmin mükemmle diyalogları sinema ateşini geri getirdi:)

promethe dedi ki...

bende puan vermek istiyorum onun için şu filmi banada ulaştırın yada 9 puan verdim bile