8 Mart 2009 Pazar
8 MART
Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlarım.Nice emekçi kadının kanlarıyla hak edilmiş bu günün tarihçesini kadın-erkek herkesle paylaşmak istiyorum:
# 8 Mart 1857'de New York'lu 40 bin dokuma işçisi kadın,daha iyi çalışma koşulları,10 saatlik iş günü,eşit ise eşit istekleriyle gereve çıktı.Patron,öbür işçilerin grevci kadınlarla dayanışmasını engellemek için fabrika kapısına kilit vurdu.Fabrikada çıkan yangında, 129 grevci kadın yanarak öldü.
# 1908 yılının 8 Mart'ında New York'ta,yine dokuma işçisi kadınlar bir grev başlatarak,işyerlerini işgal ettiler.İsteklerini daha da genişletmişlerdi:"8 saatlik isgünü,çocuk emeğinin sömürülmesine son verilmesi ve kadınlara oy hakkı tanınması."
# 1909'da Manhattan'da 20 bin gömlek işçisi kadının grevi,öbür fabrikalara yayıldı.Polis grevcilere saldırarak yüzlerce kadını yaralandı ve tutukladı.Grev,istekler kabul edilinceye değin 2 ay sürdü.
# 1910 yılında Danimarka'nın Kopenhag kentinde toplanan İkinci Enternasyonel'in Kadınlar Konferansı'nda,Clara Zetkin'in önerisiyle 8 Mart "Ulusal Kadınlar Günü" ilan edildi.
#1911 yılında,1910 Kopenhag Konferası'nda alınan karar uyarınca,8-Mart ilk kez Avusturya,Danimarka,Almanya ve İsviçre'de yüzbinlerce kadın ve erkeğin katılımıyla kutlandı.Bu kutlamardan bir hafta sonra 25 Mart'ta New York kentinde çıkan Triangel yangınında 140 kadın işci yanarak öldü.Bu olay Amerika'daki çalışma koşullarını büyük ölçüde etkiledi.
# 1912 yılında Amerika'da,Massachusetts Eyaleti'ndeki büyük yün merkezi Lawrence'de,20.000 işçi,ücretlerinin azalmasını protesto ettiler.New England Tekstil Sanayi'yi sarsan bir iş bırakma eylemi yapıldı.Grevcilerin yaptığı pek çok yürüyüşten birinde,bir grup genç kız "Hem ekmek,hem gül istiyoruz" yazılı bir pankar taşıyordu.Bu slogan ,James Oppenheim'in ünlü "Ekmek ve Gül" şiirine esin verdi.
# 1917 yılında Rusya'da kadınlar,savaşa ve sefalete karşı "Ekmek ve Barış" için yürüdüler.Ekim Devrimi'nden sonra 8 Mart tüm Sovyetlerde,mücadele günü olarak kutlandı.
# 1975 yılı Birleşmiş Milletler'ce,Eşit Haklar,Gelişme ve Barış için Uluslararası Kadınlar Yılı,1975-1985 ise Dünya Kadın On Yılı olarak ilan edildi.
1977'de emekçi sözcüğümüz dışta bırakılarak;(Birleşmiş Milletler) BM,32/142 sayılı genel kurul kararı ile 8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü olarak kabul etti.
Tüm kadınlar çiçektir ve bu çiçeklere kalkan her "türlü" ele lanet olsun!Dünya Kadılar Gününüz tekrar kutlu olsun...
Etiketler:
hayat memat
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder